image/svg+xml

De burgemeesters Roege

Verhaal

De burgemeesters Roege

Plaatje bij verhaal: dsc02617.jpg

In de voormalige gemeente Wanneperveen zijn twee burgemeesters Roege in functie geweest. Burgemeester Roege neemt afscheid en vervolgens komt er een nieuwe burgemeester met dezelfde naam. Voor een buitenstaander een beetje verwarrend. Maar verder lezen in de raadsnotulen helpt.

Wanneperveen en de burgemeesters Roege.

Bij het digitaliseren van de raadsnotulen van de voormalige gemeente Wanneperveen wordt niet helemaal chronologisch gewerkt maar van achter naar voren. In het geval van Wanneperveen van 1946 tot aan het moment waarop de eerste raadsnotulen beschikbaar zijn.

Bij het doornemen van die verslagen komen er vragen aan de orde.

Het laatste raadsverslag is van augustus 1946. Maar het moment om even bij stil te staan is de raadsvergadering in 1845. Nederland is vrij van de bezetter en de gemeenteraad kan weer in vrijheid vergaderen. Het is wethouder Vos, tevens loco burgemeester, die deze eerste raadsvergadering voorzit. Hij staat stil bij de voorbije jaren en de herwonnen vrijheid. Groot is de vreugde van die vrijheid. Tegelijkertijd spreekt hij ook zijn afschuw uit voor de ,,lafhartige wijze" waarop burgemeester P.K. Roege (1902 - 1943) is omgekomen.  

In april 1940 dus vlak voor het uitbreken van de oorlog had burgemeester K.P. Roege (1874 - 1956) afscheid genomen maar was aanwezig bij de installatie van P.K. Roege als nieuwe burgemeester die hij blijkens het raadsverslag ook heeft toegesproken. 

K.P. Roege is vooral bekend geworden om de landontginningswerken die in Wanneperveen hebben plaatsgevonden veelal als steunproject om middenin de crisistijd werkloze arbeiders toch aan het werk en daarmee aan inkomen te helpen. Land werd ontgonnen en in cultuur gebracht om daarna te worden gebruikt als agrarische grond. Bij die werken hoort ook het bouwen van nieuwe boerderijen. Een van de hoogtepunten was het bouwen van zo'n boerderij aan wat nu Veneweg 127 is. In 1932 besloot de gemeenteraad deze boerderij de naam: ,,burgemeester K.P. Roege hoeve" te geven. Die naam staat nog steeds in de voorgevel van de boerderij.

Dan komt in april 1940 de wisseling van de wacht en neemt zoon P.K. Roege de ambstketting over. Heel lang zal hij geen burgemeester blijven in november 1943 wordt hij gefusilleerd. Op de begraafplaats bij de Nederlands Hervormde kerk (Veneweg 188) is het familiegraf van de familie Roege, de twee burgemeesters rusten hier samen met beide echtgenoten.

Op de zuil die op het graf van P.K. Roege staat de volgende spreuk: ,,VIa caucis via lucis" (via de weg door de bergen, via de weg tot het licht). 

Wethouder Vos memoreerde het al, lafhartig omgebracht maar zijn dood wees uiteindelijk de weg naar de vrijheid.

 

bijdrage geplaatst: D-Day 2019

afbeeldingen: auteur

 

 

 

 

Personen:K.P. Roege En P.K. Roege
Periode:1940-1946
Locatie:Wanneperveen

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.