image/svg+xml

De Oeverweg in Scheerwolde

Verhaal

De Oeverweg in Scheerwolde

Plaatje bij verhaal: dsc00359.jpg

Grote kans dat u niet weet waar de Oeverweg is, tenminste als u niet direct in de omgeving woont waar de weg ligt of lag. In januari 1911 besloot de gemeente Steenwijkerwold om de weg aan het openbaar verkeer te onttrekken. In juli van dat jaar ging Gedeputeerde Staten akkoord met het voorstel en daarmee werd weg nummer 43 op de legger van wegen en voetpaden in de gemeente doorgehaald. De Oeverweg liep van halfweg het Diep tot aan de Kikkerij, ook niet direkt alledaagse namen. Op de afbeelding staat het straatnaambord Oeverweg met het bekende verkeersbord: Gesloten voor alle verkeer. Vanaf Wetering Oost tot aan het Steenwijkerdiep Noord ligt dit weggetje of eigenlijk is het meer een onverhard pad. De weg lag in het verleden in het verlengde van de Heeren- of Hooidijk. Opmerkelijk is dat er in het raadsvoorstel gesproken wordt over de Oeverweg terwijl het specifiek over de Oeverdijk gaat. Deze dijk ligt aan de zuidzijde van het Steenwijkerdiep en inderdaad in het verlengde van de Heeren- of Hooidijk. De Beenteribben is tot 1953 te vinden op de kaart en verdwijnt daarna van de kaart als gevolg van de ruilverkaveling en de aanleg van de weg van Steenwijk naar Blokzijl.

In het raadsvoorstel staat dat de Oeverweg grotendeels zijn functie van weg heeft verloren en dat het op dat moment een met gras begroeide weg.  Verhuur van de weg als hooiland is een optie. De Oeverweg werd gebruikt als toegangsweg door de verveners van het gebied. Een deel van de Oeverweg diende als waterkering voor de Beenteribben. Voor het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) was vooral de waterkerende functie de aanleiding om de weg aan het verkeer te onttrekken. 

Eigenlijk staat er in het voorstel dat de Oeverweg een dijk is ter bescherming van een polder. Dat blijkt ook uit het vervolg: in 1910 is er een dijkverhoging uitgevoerd en zelfs met spoed werd uitgevoerd. B&W was toen het bevoegd orgaan om te zorgen dat de publieke veiligheid van de inwoners van de Beentribben gewaarborgd was. Nu zouden we eerst naar het waterschap of het hoogheemraadschap kijken. De dijkverzwaringen die thans her en der in het land plaatsvinden op basis van het Veiligheidsprogramma hadden in 1910 met de Oeverweg al een vroege voorganger.  Om die publieke veiligheid te waarborgen motiveert B&W het onttrekken van de Oeverweg aan de publieke dienst. Met name de familie Sluis zou door het besluit worden gedupeerd er wordt dan ook een regeling getroffen. De Beenteribben heeft een oppervalkte van 80 hectare, voor de waterlozing is een poldermolentje en een sschutsluisje aangelegd. Waarschijnlijk was het sluisje er het eerst omdat lozen onder vrij verval nu eenmaal goedkoper is dan het betalen van een molen en molenaar. De Beenteribben komt voor op de 1e druk van de Waterstaatskaart blad 16. De Waterstaatskaart is digitaal in te zien via: www.waterstaatsgeschiedenis.nl , Bronnen.

Het voornemen is gepubliceerd in de Opregte Steenwijker Courant en op de gebruikelijk plaatsen in de gemeente. De wed. J.H. Tromp Meesters wilde haar belangen behartigd zien bij de verkoop van deel van de weg, B&W is bereid om hier bij de verdere afhandeling rekening mee te houden. 

B&W stelt zich eveneens coulant op in de richting van de familie Sluis omdat deze familie een perceel grond had moeten afstaan bij de bouw van een veldwachterswoning in Wetering. De familie kan dat deel van de Oeverweg kopen voorzover er geen waterkerende functie op rust. 

Alles uiteraard in afwachting van de fiattering van het raadsbesluit door Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel. Die stemmen zoals gezegd in juli aansluitend in met het genomen raadsbesluit. Vanaf dat moment en dat is nu al 107 jaar is de Oeverweg een weg die niet meer bestaat en toch nog bestaat. Dat laatste behoeft nog enige toelichting: vanaf de jaren 60 bestaat er toch weer een Oeverweg die gewoon open is gesteld voor het verkeer. Deze ,tweede, Oeverweg loopt tussen Steenwijkerdiep Zuid en de Thijssengracht. In later jaren zou er een raadsbesluit van de gemeente Steenwijkerwold te vinden moeten zijn waarin het besluit is genomen om deze weeg in het verlengde van de afgesloten Oeverweg aan te leggen en dezelfde naam te geven. 

 

Bijdrage geplaatst: 1 maart 2018

afbeeldingen: auteur 

bron: raadsnotulen gemeente Steenwijkerwold 1911

Trefwoorden:Polder
Personen:Fam. Sluis
Periode:1911-2018
Locatie:Scheerwolde

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.