image/svg+xml

Wanneperveen een bloemlezing

Verhaal

Wanneperveen een bloemlezing

Plaatje bij verhaal: dsc02615.jpg

Wanneperveen was tot aan de herindeling qua oppervlakte een grote plattelandsgemeente met een lange lintbebouwing aan de Veneweg vanaf Dinxterveen tot aan het Westeinde. Daarnaast de dorpen Belt en Schutsloot en buurtschap Ronduite. Wat weten we van deze plattelandsgemeente?

In Wanneperveen spelen nauwelijks meeslepende zaken. Het is in de regio van Ambt Vollenhove, Meppel en Zwartsluis een betrekkelijk rustige gemeente. Met een jaarlijks begroting van plm. 10.000 gulden mag er ook weinig spektakel worden verwacht. De burgemeester ontvangt daarvan 700 gulden en de secretaris 400 gulden.

Onderwerpen die meer dan gemiddeld de aandacht vragen zijn: de aanleg van een voetpad van Schutsloot naar Zwartsluis, de overname van beheer en onderhoud van de straatweg door de provincie Overijssel. Redelijk vooruitstrevend is de gemeenschappelijke regeling met de gemeenten Meppel en Ambt Vollenhove om afspraken te maken over het op school laten gaan van kinderen uit elkaars gemeenten. Kinderen uit Dinxterveen zaten misschien dichter bij Meppel of Nijeveen dan de school in Wanneperveen zeker als ze ook nog eens in het buitengebied op een boerderij woonden. En kinderen in Ronduite zaten misschien weer dichter bij de school in Ambt Vollenhove. Incidenteel wordt het toegestaan dat iemand in Zwartsluis naar de lagere school gaat. In de raadsnotulen wordt met regelmaat geschreven over de school in Wanneperveen en Schutsloot. 

Ook voor het verlenen van geneeskundige hulp was Wanneperveen aangewezen op de twee omliggende gemeenten: Meppel en Ambt Vollenhove. Artsen die hier waren aangesteld hebben ook dienst gedaan in een of meerdere wijken van Wanneperveen. 

Inwoners van Belt en Schutsloot moesten voor zichzelf opkomen maar deden dat ook met regelmaat en met succes. Als er in Wanneperveen straatlantaarns worden geplaatst, acht stuks voor 200 gulden dan kwam er vrij snel daarna een verzoek om ook in Schutsloot straatlantaarns te plaatsen. De eerste plaatsen waar een straatlantaarn werd geplaatst was vlak bij water, een brug, de kerk en de herbergen of een ander druk punt. 

Wie langs het Schutsloterpad loopt of fietst moet tenminste 30 bruggetjes passeren om het hele pad te volgen. In de ogen van de Schutsloters werden deze erg onveilig bevonden. Nu zitten er aan twee zijden leuningen aan. In het water vallen is onder normale omstandigheden vrijwel uitgesloten. Op het moment dat de vonders werden geplaatst was er geen leuning bij de prijs inbegrepen. Leuk zo'n verbinding maar een ook een beetje gevaarlijk. Een misstap levert hoe dan ook een nat pak op.

 

In de tijd voor de vonders met of zonder leuning zal het vervoer over water zijn gegaan. Bij iedere woning zal dan ook een punter hebben gelegen. Op de foto met de bruggetjes is de bebouwing nauwelijks meer authentoek te noemen. Enkele jaren geleden is de woning op Noorderweg 29 vervangen, nog te zien in de bijdrage: ,,Weemoed is wat rest". Dat is nog een keuterboerderijtje, plek om te wonen, een stalgedeelte voor geit of varken en misschien nog ruimte voor rietopslag. Het beeld van die oude woning dat zou de sfeer moeten zijn geweest van het oude Schutsloot evenals Belt.

Een heikel punt wat op Urk speelde was de onbewoonbaar verklaarde woning, Urk 65. Vanaf 1916 wordt de termijn van ontruimen van deze onbewoonbaar verklaarde woning steeds met een half jaar verlengd. In 1936 wordt deze woning voor het laatst genoemd. Het is bijna onvoorstelbaar om in een woning te moeten leven die eigenlijk allang niet meer voor dat doel geschikt is maar dat het toch wordt toegestaan. De Gezondheidscommissie Steenwijk werpt zich meer dan eens als belangenbehartiger op om de staat van de woningvoorraad in beeld te brengen. In de periode 1916 - 1936 gaat het voor de gemeente Wanneperveen slechts om vier woningen die met regelmaat worden omschreven als onbewoonbaar. De naam Urk leeft nog voort in de straatnaam Urkerpad, de woningen die daar nu staan doen vermoeden dat het leven in dit streekje aangenaam is: rust en ruimte.

Over de buurtschappen De Klosse en Roekebosch wordt niets geschreven in de raadsnotulen evenals het ontbreken van informatie over het beroep van de kooiker. De verwachting had mogen zijn dat een kooi verpacht zou worden of dat er een ander gemeentelijk recht op rust waardoor er informatie nar voren komt. In de omgeving van Wanneperveen en Belt en Schutsloot zijn meerdere eendenkooien geweest, het was ook een ideale plaats zo vlak aan de rand van de, voormalige, Zuiderzee.

 

bijdrage geplaatst: 8 juni 2019

afbeeldingen: auteur

bron: raadsnotulen gemeente Wanneperveen, blok 34 deel 1 t.m. 9; Gemeentearchief Steenwijkerland

 

 

 

 

Trefwoorden:Wanneperveen, Belt, Schutsloot, Urk
Periode:1900-1936
Locatie:Wanneperveen

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.