image/svg+xml

Waterwegen in en om Wetering

Verhaal

Waterwegen in en om Wetering

Plaatje bij verhaal: dsc00361.jpg

Op de afbeelding staat het ,bevroren, Steenwijkerdiep. Voor inwoners van Wetering was dit de snleweg naar de buitenwereld. Andere infrastructuur op een enkel ,voet,pad na ontbrak. Op de twee afbeeldingen is het Steenwijkerdiep te zien nadat het breder en rechter is geworden. Op de website Topotijdreis is te zien wanneer het werk aan het Steenwijkerdiep is uitgevoerd. 

De eerste foto is het Steenwijkerdiep bij de waterkruising met de Wetering en de tweede is het Steenwijkerdiep bij Scheerwolde. De bevroren toestand benadrukt hoe geïsoleerd inwoners va Wetering konden zijn in de wintermaanden. Met regelmaat vraagt de beurtschipper Steenwijk - Amsterdam om toestemming om vanaf medio ahlf december tot februari de dienst te mogen onderbreken.  

Vanuit Wetering komen via de gemeenteraad van Steenwijkerwold bij herhaling opmerkingen op de raadstafel over het onderhoud van de paden en de bevaarbaarheid van de Oude Aa. Voor contact met de buitenwereld is dat een relevant gegeven. 

Een paar voorbeelden om het belang van een goede verbinding over water te benadrukken. 

R. Lemstra is in 1916 behalve padenarbeider ook nog eens onbezoldigd rijks- en gemeenteveldwachter. Lemstra zorgt voor het jaarlijks onderhoud aan de paden in en rond Wetering. Lemstra vraagt in dat jaar wel om ontslag uit zijn functie van padenarbeider en in 1917 lezen we in de raadsnotulen dat Tjibbe Tip hem is opgevolgd. Tjibbe wil best de paden onderhouden maar dan moet er wel geld van de gemeente komen. Meestal zijn dit soort verzoeken een formaliteit. Al moet ook de gemeente Steenwijkerwold op de kleintjes letten. 1917 Valt middenin de jaren van de Eerste Wereldoorlog, aan alles is gebrek dus ook aan materiaal om die paden te kunnen onderhouden. Als er wat is dan is het ook nog eens duur. Om grote bedragen gaat het niet althans wat wij nu hoog zouden noemen. Voor hooguit 50 gulden moet Tjibbe zich maar zien te redden, volgend jaar is er weer een jaar. In onze ogen en naar de huidige maatstaven gaat het niet om een buitensporig bedrag. Maar Tjibbe was niet de enige die voor een jaarlijkse bijdrage bij de gemeente Steenwijkerwold aanklopte. Jaarlijks komen er enkele tientallen verzoeken binnen van plaatselijke organisaties, provinciale maar ook landelijke instellingen. Zou ieder verzoek gehonoreerd worden dan maken vele kleintjes toch snel een grote som uit op de begroting van een kleine maar uitgestrekte plattelandsgemeenten met vrij veel dorpskernen of buurtschappen.

In 1920 komt het verzoek om de bevaarbaarheid van de Oude Aa te verbeteren, een klacht die vaker op de tafel komt. Ook in Steenwijk worden er met regelmaat klachten van ondernemers besproken die voor de aan- en afvoer afhankelijk zijn van de bevaarheid van het Diep. Juist in een gebied waar geen andere ontsluiting dan via het water aanwezig is zoals in Wetering zou een goede bevaarbaarheid, diepte en breedte toch met stip op 1 moeten staan. 

De tweede interessante opmerking uit Wetering raakt het gemeentebestuur zelf. De vraag is of er bij het vaststellen van het tijdstip waarop de raadsvergadering aanvangt rekening kan worden gehouden met de dienstregeling van het Stoombootveer Blokzijl - Steenwijk die door de firma Joontjes uit Blokzijl wordt onderhouden. De inwoners van Wetering zouden graag zien dat de raad 's morgens vergadert en niet pas in de middag. In de wintermaanden zouden zij dan in het donker naar huis moeten varen en kennelijk is dat in het donker een minder prettige aangelegenheid. Behalve de vaartijden van het veer van Joontjes speelt opnieuw de bevaarbaarheid een rol. Met je schuit vast komen te zitten is niks gedaan, zie dan maar weer eens thuis te komen.

De raadsvergaderingen van de gemeente Steenwijkerwold werden tot 1890 in het gemeentehuis van Steenwijk gehouden, het gebouw wat nu bekend staat als De Rechter op de Markt. Daarna kreeg de gemeente Steenwijkerwold de ebschikking over de woning aan de Tukseweg, na de herindeling kreeg dat weer een andere bestemming en momenteel is er een kinderdagverblijf in gehuisvest.

Het stoombootveer van Joontjes vaart wel bij de gemeente Steenwijkerwold, want voor het meenemen van de veldwachter ontvangt hij jaarlijks een vaste vergoeding, geen grote sommen geld maar een paar tientjes. De veldwachters hebben dan vrij gebruik van het stoombootveer tijdens hun diensttijd.

 

Bijdrage geplaatst: 8 februari 2018

Afbeeldingen: auteur

Trefwoorden:Water
Personen:Lemstra, Tjibbe Tip
Periode:1916-1920
Locatie:Steenwijkerwold

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.