image/svg+xml

Wie verdient wat? Twee interessante bezwaarschriften

Verhaal

Wie verdient wat? Twee interessante bezwaarschriften

Plaatje bij verhaal: dsc00294.jpg

Wie verdient wat? Twee interessante bezwaarschriften

Het bezwaarschrift van dr. R. Peel geeft veel informatie over het samengestelde inkomen waarop de aanslag hoofdelijke omslag in 1900 is gebaseerd.

Zoals iedere gemeente heeft ook de gemeente Kuinre jaarlijks geld nodig om het huishoudboekje van de gemeente rond te krijgen. Het rijk geeft gemeenten verschillende mogelijkheden om zelf inkomsten te verwerven. Een van die mogelijkheden is de hoofdelijke omslag. Iedereen die inkomsten heeft wordt aangeslagen om belasting te betalen. Hoe hoger dat inkomen hoe hoger de aanslag van het te betalen bedrag. Peel is ook niet de eerste beste, behalve dat hij bezwaar heeft aangetekend tegen de aanslag bij de gemeenteraad van Kuinre is hij na behandeling daarvan in beroep gegaan bij het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel. GS wil dan het naadje van de kous weten en dat verschaft interessante informatie over het geraamde samengestelde inkomen van de geneesheer.

In geen enkele gemeente kwam het tot nu voor dat een bezwaarschrift van een inwoner zo nauwkeurig in beeld wordt gebracht als dat van dr. R. Peel in Kuinre. In de raadsnotulen van september 1899 wordt uitvoerig uit de doeken gedaan wat de geneesheer aan informatie over zijn inkomen heeft.

Bij het 3e gedachtenstreepje voert het College van B&W van Kuinre aan dat ,,algemeen bekend" is dat adressant (Peel) her en der kapitaal bij ingezetenen in Kuinre en Blankenham uit heeft staan voor een gezamenlijk bedrag van 15.000 gulden. Peel geniet over dat kapitaal jaarlijks een inkomen van 4%, verder zijn er inkomsten uit eigendommen ter waarde van 1.578 gulden. Als geneesheer ontvangt hij 2.000 gulden, inkomsten uit handel in hooi en vetmesterij bedragen 400 gulden. Peel heeft een geschat jaarinkomen van 4.578 gulden. Daar gaan enkele vaste lasten vanaf en dan blijft er een belastbaar inkomen van 3.501 gulden over en de aanslag hoofdelijke omslag wordt volgens richtlijnen vastgesteld op 318,75 gulden.

Het is aan de geneesheer om aan te tonen dat de berekening niet klopt maar dankzij zijn bezwaarschrift krijgen we bijna 120 jaar later een prachtige inkijk in de samengestelde inkomsten van een dorpsdokter. 

De naam van dr. R. Peel komt vaker voor in de rubriek van bezwaarmakers.

Een bezwaarschrift wat minstens net zo interessant is als het bovenstaande is dat van R. Steenbeek. Steenbeek is winkelier in Kuinre. Ook hij heeft bezwaar gemaakt tegen de aanslag hoofdelijke omslag. Steenbeek geeft aan dat hij met zijn winkelnering 4 gulden per week verdient, het College van B&W denk dat dit het dubbele moet zijn en gaat daarom uit van 8 gulden per week. Ook de inkomsten uit de handel in hooi zou te laag zijn opgegeven, B&W corrigeert dit met een plus van 2 gulden per week. Steenbeek heeft niet alleen zijn winkel maar handelt ook in hooi en vee, de gemeente gaat aan de veilige kant zitten met een geschat inkomen van 312 gulden  per jaar. En dan is er nog een post inkomsten uit eigendom of bezit van 80 gulden. Alles bij elkaar 1.333 gulden per jaar aan inkomsten. De aftrekposten komen op 565 gulden waardoor er een belastbaar inkomen overblijft van 768 gulden. Volgens de rekentabel zou Steenbeek dan 24,75 gulden op de aanslag hoofdelijke omslag 1900 moeten betalen.

De gemeente Kuinre is redelijk ruimhartig met het verstrekken van informatie over inkomsten. Naast Peel en Steenbeek komt ook de straatreiniger langs.

Deze beambte maakt geen bezwaar maar het College van B&W doet wel een salarisvoorstel: in maart 1901 wordt het weekloon vastgesteld op 8 gulden per week en op 2 mei 1901 wordt dat teruggebracht naar 7 gulden per week. Er wordt geen reden genoemd waarom er gekort wordt op het voorstel. Er hoeft ook geen oorzakelijk verband te bestaan tussen de bezwaarschriften van Peel en Steenbeek. Het kan zijn dat er ergens anders een tekort is ontstaan dat opgevangen kan worden door te korten op het salaris van de straatreiniger.

Prachtige informatie voor belangstellenden die meer willen weten over de verhoudingen in inkomsten van 120 jaar geleden. Misschien wel de krenten uit de pap voor een onderzoeker.

Bron: Gemeentearchief Steenwijkerland, toegangscode 23

bijdrage geplaatst 25 juli 2019

afbeelding: auteur (heeft echter nog geen relatie met het onderwerp: het dorp Kuinre)

 

 

 

 

 

 

 

Trefwoorden:Inkomen, Belasting, Geneesheer, Winkelier
Personen:Dr. R. Peel
Periode:9/1899-5/1901
Locatie:Kuinre

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.